Petua Untuk Ibubapa /

Membongkar Mitos Mengenai Botol Susu Bayi: Apa yang Anda Perlu Tahu

Mitos: Botol kaca lebih selamat daripada botol plastik.

Fakta: Kedua-dua botol kaca dan plastik adalah selamat dan berkesan untuk digunakan oleh bayi anda. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memilih botol plastik bebas BPA yang berkualiti tinggi dan memeriksanya dengan kerap untuk mengesan tanda haus dan lusuh. Botol kaca mungkin pilihan yang baik untuk ibu bapa yang lebih suka pilihan bebas bahan kimia atau yang mahukan pilihan yang lebih mesra alam.

sharing baby bottles

Mitos: Tiada masalah untuk menggunakan semula puting botol yang digunakan kakak atau rakan sebelum ini.

Fakta: Tidak disyorkan untuk menggunakan semula puting botol, kerana ia boleh haus dan menyebabkan koyak atau retak dari masa ke masa. Ini boleh meningkatkan risiko pertumbuhan bakteria. Selain itu, menggunakan puting daripada adik beradik atau rakan yang lebih sebelumnya boleh meningkatkan risiko penularan jangkitan. Adalah penting untuk menggunakan puting baharu yang sesuai dengan usia untuk setiap bayi.

Mitos: Tiada masalah untuk menggunakan semula botol lama asalkan ia dibersihkan dengan sempurna.

Fakta: Lama kelamaan, plastik botol boleh rosak dan mungkin mengeluarkan bahan kimia berbahaya. Adalah disyorkan untuk menggantikan botol setiap 3-6 bulan, walaupun ia dibersihkan dengan kerap.

microwave

Mitos: Adalah lebih baik untuk memanaskan botol dalam ketuhar gelombang mikro kerana ia cepat dan mudah.

Fakta: Memanaskan botol susu dalam ketuhar gelombang mikro boleh menyebabakan mulut bayi anda melecur dan ia juga boleh merosakkan nutrien dalam susu ibu. Adalah lebih baik untuk memanaskan botol dengan meletakkannya di dalam air suam atau menggunakan pemanas botol.

baby bottle nipple

Mitos: Semua puting botol bayi adalah sama.

Fakta: Puting datang dalam pelbagai bentuk, saiz dan bahan. Oleh itu. adalah penting untuk memilih puting yang sesuai dengan usia dan keperluan penyusuan bayi anda. Selain itu, puting akan haus dari semasa ke semasa, jadi penting untuk menggantikannya setiap 2-3 bulan untuk memastikan ia berada dalam keadaan baik.